Search
Close this search box.
Sabor velj
Novosti

Okrugli stol: Izmjene sustava skrbništva u Prijedlogu Obiteljskog zakona

Povodom izmjene Obiteljskog zakona u organizaciji Udruge za samozastupanje, GONG-a i Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u ponedjeljak, 24. veljače 2014., prisustvovali smo okruglom stolu Izmjene sustava u Prijedlogu Obiteljskog zakona koji je realiziran pod pokroviteljstvom Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Cilj skupa bio je pokrenuti raspravu oko izmjena Obiteljskog zakona s posebnim fokusom na odredbe koje uređuju skrbništvo, kao i mogućnosti za unaprjeđenje Prijedloga zakona u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

U uvodnom dijelu problematiku su izložili Damjan Janjušević iz Udruge za samozastupanje i Romana Jerković iz Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb.

Uvod u raspravu svojim kratkim izlaganjem dale su Ivana Milas Klarić s Pravnog fakulteta, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Daniela Bratković s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, Neda Miščević, odvjetnica i predstavnica Udruge za promicanje inkluzije, Iva Prpić, pomoćnica ministrice Ministarstva socijalne politike i mladih te predstavnici Udruge za samozastupanje. Fokusirali su se na prikaz uređenja skrbništva temeljem Prijedloga nacrta Obiteljskog zakona nakon čega je uslijedila rasprava o mogućim izmjenama trenutnog modela skrbništva, potencijalnim opcijama i primjerima dobre prakse te o pretpostavkama za modele podrške u odlučivanju i konkretnim preporukama.

 

Skip to content