Search
Close this search box.
1
Novosti

Predstavljeni akcijski planovi za socijalni turizam i jačanje ljudskih potencijala u turizmu

U Ministarstvu turizma danas (31. siječnja 2014.) je održan sastanak o temi socijalnog turizma i jačanja ljudskih potencijala u turizmu, u sklopu kojega su predstavljeni i akcijski planovi razvoja te konkretni projekti za ta dva segmenta do 2020. godine, a koji slijede postavke Strategije razvoja turizma i očekuju financiranje iz EU fondova.

Na sastanku, kojemu je prisustvovalo stotinjak predstavnika turističkog sektora, razvojnih agencija, gradova i županija, predstavljeni su i projekti iz područja socijalnog turizma i jačanja ljudskih potencijala, kao primjeri dobre prakse u turizmu koje je prepoznalo i podržava Ministarstvo turizma. Riječ je o javnim projektima na državnoj i regionalnim te lokalnim razinama koji se razvijaju samostalno i/ili u suradnji sa strukovnim udrugama i privatnim turističkim sektorom, ali i drugim sektorima koji u tome vide svoj interes.

444

Svoj doprinos prezentaciji projekata dala je i Jozefina Kranjčec, predsjednica HSUTI-ja, predstavivši projekt “Ljetni kamp” provedenom po programu “Zajedno u zajednici” koji HSUTI održava posljednje tri godine.

Pri tome je naglasila  da osobe s invaliditetom putem ovakvog izvaninstitucionalnog oblika skrbi postaju samopouzdanije i neovisnije za život u zajednici te dobivaju iskustvo razmjene socijalnih kontakata, sudjelovanja u raznim rekreativnim, razonodnim, sportskim, likovnim, kulturnim i terapijskim aktivnostima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i poboljšanja kvalitete njihova života. Također je istaknula sinergiju poslovnog, državnog, lokalnog i civilnog sektora koji je nužan kako bi svake godine iznova pružili što bolju uslugu za koju je HSUTI-ju u studenom 2013. g. dodijeljena prestižna nagrada za najinovativniji prijedlog kvalitetne i provedive društvene inovacije „I=d2a“.

3

U sklopu planova za socijalni turizam, ili po novom nazivu u EU ‘turizmu za sve’, posebna pozornost se poklanja ponudi i programima za određene ‘ranjive’ skupine – djeca, mladi, umirovljenici, osobe s invaliditetom, čemu su u Hrvatskoj još dodali i branitelje kao veliku skupinu. Za sve njih bi se u Hrvatskoj do 2020. godine slijedom projekata trebala stvoriti mreža od dvadesetak hostela.

2

Skip to content