Search
Close this search box.
posi1
Novosti

Obilježavanje pete godišnjice instituta Pravobranitelja za osobe s invaliditetom

U Zagrebu je 9. prosinca 2013. g. obilježena peta godišnjica djelovanja Pravobraniteljstva za osobe s invaliditetom, jedinog u Europi kojem je na čelu osoba s invaliditetom. Tom prigodom održan je okrugli stol s temom: „Zaštita, praćenje i promicanje prava i interesa osoba s invaliditetom“.

Obilježavanju godišnjice i održavanju okruglog stola rado se odazvala i Jozefina Kranjčec, predsjednica HSUTI-ja.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak naglasila je da su unatoč slaboj financijskoj situaciji pokrenuli puno projekata, da je povećana prepoznatljivost potreba osoba s invaliditetom, kako kod institucija, tako i zakonodavno, ali i da je pred njima još puno posla. Podsjeća kako su osobe s invaliditetom, “nevidljivi građani Hrvatske”, dobili svoju pravobraniteljicu i svoj glas kad je prije pet godina imenovana prva pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Njezinim imenovanjem, ističe, dobili su zastupnika koji je uvijek na njihovoj strani, “i onda kad su razne institucije protiv njih zato jer nemaju novaca, nemaju znanja ili ne znaju kako s njima razgovarati”.

Ured pravobraniteljice napominje kako prema službenim podacima u Hrvatskoj ima 524.266 osoba koji su se zbog teškoća obratili sustavu za pomoć, i to ne samo onu novčanu koju u iznosu od 1.250 kuna prima samo njih 2200. Upravo o njima, dodaje, govori pravobraniteljica kada i svojim primjerom pokazuje da i osobe s najtežim invaliditetom mogu obavljati najsloženije funkcije kakva je ona opunomoćenika Sabora.

Skip to content