Search
Close this search box.
zadar-medjun skup-01
Novosti

IX. MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP – profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom u novim okolnostima

Pod pokroviteljstvom ministra rada i mirovinskog sustava, Miranda Mrsića te njegovog kolege iz Austrije, Rudolfa Hundstorfera, u Zadru se 16. i 17. svibnja održavao Međunarodni skup koji okuplja vodeće stručnjake za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Cilj stručnog Skupa bila je analiza postojećeg stanja i položaja OSI te pronalaženje rješenja za očuvanje zaposlenosti i punopravnog građanskog sudjelovanja OSI u svakodnevici smještenoj u okvire europske politike. Predsjednik organizacijskog odbora Međunarodnog stručnog skupa, ujedno i v.d. ravnatelja Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Ante Vučić prigodnim pozdravima otvorio je ovaj ugledni skup. Također, pozdravne riječi uputili su ravnatelj URIHO-a, Josip Držajić, gospođa Iva Prpić, pomoćnica ministrice ispred Ministarstva socijalne politike i mladih, gospođa Vesna Škulić, povjerenica Predsjednika RH za osobe s invaliditetom, te gospodin Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava RH.

skup1

skup3

skup5

skup4

skup2

Dvodnevni Skup obilježili su brojni hvalevrijedni stučni predavači zbog čega je isti ocijenjen najboljim do sada. Svakako vrijedi istaknuti Višnju Majsec Sobotu (rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju u URIHO-u), Gero Stullera (izaslanik za socijalna pitanja u veleposlanstvu Republike Austrije), Zorislava Bobuša (predsjednik SOIH-a), Tatjanu Dalić (pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava), Predraga Bejakovića (Institut za javne financije), Jasenku Sučec, Damiru Benc (stručnjakinje iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju), Katrin Volker (Njemačka), Luk Zelderloo (Belgija), Antona Sabu (Austrija). Neke od tema o kojima su sudionici skupa imali prilike detaljnije raspraviti bile su: Radni centri i Virtualna radionica kao dva posve nova modela rehabilitacijskih aktivnosti, Međunarodni i domaći dokumenti i strateške odrednice u vezi zapošljavanja osoba s invaliditetom, Utjecaj Europske unije na profesionalnu rehabilitaciju u Njemačkoj, Kontakti s Europskom komisijom, Europskim parlamentom i ostalim tijelima Europske unije, Barijere koje onemogućuju osobama s invaliditetom prijelaz iz škole na posao, Uvođenje Case Management sustava u profesionalnu rehabilitaciju.

Skupu se odazvala i Jozefina Kranjčec, predsjednica HSUTI-ja te iskoristila priliku razmijeniti korisne stavove i ideje i obogatiti znanje potrebno za stvaranje boljih uvjeta za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI.

Skip to content