Search
Close this search box.
Aktualnosti, Baza znanja

Radionica ”Uvod u informacijsku i digitalnu tehnologiju”

HSUTI je u utorak, 22. studenog 2022. godine s početkom u 11.00 sati održao Radionicu o digitalnoj tehnologiji za osobe s invaliditetom ”Uvod u informacijsku i digitalnu tehnologiju” u prostoru restorana ustanove URIHO na adresi Avenija Marina Držića 1, Zagreb.

Radionica je bila namijenjena zaposlenima u udrugama, ali i samim osobama s invaliditetom, a na istoj je sudjelovalo 30-ak predstavnika saveza, udruga, te organizacija koje rade s osobama s invaliditetom, a ispred ustanove URIHO na radionici su sudjelovali djelatnici Službe komercijale i Službe rehabilitacije.

Radionicu je vodio struč.spec.ing.inf. Zvonimir Carek koji 15 godina radi u operativi informacijskih sustava, od web stranica, programiranja mobilnih aplikacija, do održavanja informatičkih sustava.

Carek je polaznike edukacije proveo kroz glavne komponente računalnog sustava i njihove funkcije, kroz uredsku mrežu, principe hijerarhijske organizacije mapa u računalnim memorijama te kroz razlike formata datoteka, govorio je o skrivanju datoteka/ekstenzija, prošao je kroz analiziranje, primjenu i sažimanje datoteka, upoznao je sudionike s čestim problemima u uredskom poslovanju, principima kriptiranja i važnosti primjene enkripcije u svakodnevnome životu. Nakon toga doznali su osnove o domeni, web hostingu, web stranicama, emailu, cloudu i cloud servisima.

Ovo je tek prva radionica ovakve vrste, a u sljedećoj godini HSUTI planira održati još nekoliko radionica o digitalnoj tehnologiji.

Ovom prilikom zahvaljujemo ravnateljici ustanove URIHO, Sanji Major, što nam je ustupila prostor restorana koji je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom.

Radionica je održana uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, kojoj zahvaljujemo što kontinuirano financijski podržava aktivnosti Saveza s ciljem unapređenja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Skip to content