Search
Close this search box.
Aktualnosti, Baza znanja

Druga sjednica Predsjedništva HSUTI

Druga sjednica Predsjedništva održana je 05. listopada 2022. godine u prostorijama HSUTI-a s početkom u 12.00 sati.

Predsjedništvo je komentiralo uspješno održan i proveden Ljetni kamp za OSI u Lipiku, od 04.-18. rujna 2022. godine.  Naime, za provedbu Ljetnog kampa za OSI, glavni je partner Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik. Uslugu smještaja u Ljetnom kampu za osobe s invaliditetom u Toplicama Lipik koristilo je ukupno 28  osoba, od toga 17 žena i 11 muškaraca u dobi od 28 do 76 godina. Korisnici su članovi lokalnih udruga osoba s invaliditetom, članica Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom iz Pule, Rijeke, Trilja, Punat (Krk), Knina, Kutine, Daruvara i Varaždina te OSI izbjegla iz Ukrajine s trenutnim prebivalištem u Zagrebu. Korisnici Ljetnog kampa za OSI imali su priliku za socijalizaciju, edukaciju, rekreaciju i neovisno življenje, dok istovremeno njihovi članovi obitelji dobivaju priliku odmoriti se tjedan dana i posvetiti se sebi. Provedbom Kampa jača se integracija OSI u opću populaciju.

Temeljem prikupljenih podataka evaluacijskih upitnika ukupna prosječna ocjena Ljetnog kampa za OSI od strane 13 korisnika 1. grupe je 4.8 a od strane 15 korisnika 2. grupe je također prosječna ocjena 4.8.. Prosječna ocjena Ljetnog kampa za OSI od strane izvoditelja aktivnosti je 4.6.. Slijedom navedenih podataka, smatramo da je i ovogodišnji Kamp uspješno proveden te se nadamo da ćemo ga moći održavati i narednih godina na zadovoljstvo osoba s invaliditetom.

Članovi Predsjedništva raspravljali su o izmjenama relevantnih podzakonskih propisa koji su u primjeni od 01. listopada, primjerice Pravilnik o izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak.

Komentirali su prebacivanje osobnih asistenata iz ESF-a u nacionalni program, te povećanu potrebu za pomoćnicima u nastavi; ove godine je upisano bitno više DSTUR. Plaće pomoćnika u nastavi i osobnih asistenata su toliko niske da je vrlo teško privući radnu snagu za taj posao. Odnosno, zamjene za djelatnike koje napuste to radno mjesto.

Predsjedništvo je zaključilo da će se Redovna godišnja skupština HSUTI-a održati u studenom 2022., godine te da će HSUTI sa svojim predstavnicima aktivno sudjelovati na 27. hrvatskom simpoziju osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem 24. i 25. listopada 2022. godine.

Na Sjednici su odrađene sve točke Dnevnog reda, a o održanoj Sjednici postoji Zapisnik.

Skip to content