Search
Close this search box.
1 hsuti sastanak 1
Aktualnosti

ODRŽAN SASTANAK KOD MINISTRICE BEDEKOVIĆ


Dana 25. svibnja 2020. u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike održan je na inicijativu 8. Centra znanja sastanak svih Saveza osoba s invaliditetom, na kojem su osim predsjednika Saveza bili i ministrica Vesna Bedeković, državni tajnik Dragan Jelić, državna tajnica Majda Burić, oboje u ime Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Prisutne su bile i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Na sastanku je ministrica Bedeković prezentirala rad nadležnog ministarstva za vrijeme mandata ove Vlade. Iz niza statističkih podataka saznali smo da je za tuđu pomoć i njegu ova Vlada uvećala sredstva za 36%, da je iznos za isplatu osobnih invalidnina povećan za 47%, za isplatu naknada roditeljima njegovateljima za 34%, za projekte i programe udruga povećana su sredstva za 59%, itd. U 2020. godini , za udruge OSI, ukupno je izdvojena 1 milijarda i 500 milijuna kuna.

 

Državna tajnica Majda Burić obavijestila je predsjednike Saveza o Odluci Vlade RH da se 450 milijuna kuna od ZOSI-a isplati poslodavcima radi očuvanja radnih mjesta (oko 600 tisuća zaposlenih). Na računu ZOSI ostalo je oko 200 milijuna kuna koje će biti potrošene za zapošljavanje OSI i onima koji će zapošljavati OSI.

Državni tajnik Dragan Jelić tvrdi da nije istina da ćemo dobiti samo 50% avansa za sve ESF projekte te da ćemo sva preostala neuplaćena sredstva povući po predanim ZNS-ovima. Projekt „Osobni asistenti faza 3“ bit će raspisan za desetak dana, a iza toga slijede dva natječaja financirana iz ESF-a na koje će udruge moći prijaviti svoje prijedloge. Obavijestio nas je da su predviđena znatno veća sredstva od ranije prezentiranih – za udruge OSI.

Saborska zastupnica Lukačić žali što je došlo do „prosvjednog pisma“ i objašnjava da je 450 milijuna kuna utrošeno i za očuvanje radnih mjesta poslodavcima koji su i uplaćivali ta sredstva (penale) te koji će i dalje zapošljavati OSI ili plaćati penale zbog nezapošljavanja.

Pravobraniteljica Anka Slonjšak vezano za pandemiju, zahvaljuje MDOMSP na suradnji koja je bila na nivou, iako su zaštitna sredstva stigla sa zakašnjenjem, udruge su pružale neophodne usluge korisnicima. Što se tiče 450 milijuna kuna, Pravobraniteljica smatra da se ZOSI trebao više angažirati i ta sredstva na vrijeme upotrijebiti za prijevoz OSI do radnih mjesta ili financiranje nekih plaća OSI. Usluge koje pružaju udruge ne smiju biti upitne i treba osigurati kontinuirano financiranje udruga.

Marica Mirić navodi kako Savezi imaju neugodnosti zbog nesigurnosti udruga članica i smatra da se nikakve odluke ne bi trebale donositi bez dogovora sa savezima, „Ništa o nama bez nas“.

Predsjednica HSUTI Jozefina Kranjčec obratila se uvaženom skupu sa nekoliko riječi zahvalivši se gospodinu Draganu Jeliću na potpori i osiguravanju novih zaposlenika u HZZ radi redovitog rješavanja ZNS-ova koje dostavljaju udruge OSI u HZZ a na inicijativu Predsjednice HSUTI.

Zamolila ga je da u ime svih udruga zamoli ravnatelja HZZ-a da od sada nema više kašnjenja rješavanja naših ZNS-ova od strane HZZ-a koji je pod ingerencijom MRMS.

Predsjednica HSUTI obratila se Ministrici zamolivši je da privremena lista za trogodišnje programe bude objavljena do 31. svibnja 2020. što je Ministrica čvrsto i obećala.

1 hsuti sastanak 2

1 hsuti sastanak 3

1 hsuti sastanak 4

1 hsuti sastanak 6

1 hsuti sastanak 7

Skip to content