Posjet Europskom parlamentu

0
210

Povodom održavanja Petog europskog parlamenta osoba s invaliditetom (EPPD) Predsjednica HSUTI-a je zajedno s drugim predstavnicima delegacije Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) imala jedinstvenu priliku sastati se s hrvatskim zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Peti Europski parlament osoba s invaliditetom (EPPD) održan je dana 23. svibnja 2023. godine i okupio je preko 700 predstavnika pokreta osoba s invaliditetom iz svih zemalja Europske unije, kao i kreatora politika, nacionalnih ministara i drugih međunarodnih organizacija

Dana 24. travnja održani su zasebni susreti delegacije SOIH-a s članovima Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata Biljanom Borzan, Predragom Fredom Matićem i Romanom Jerković te članovima Kluba zastupnika Europske pučke stranke Karlom Resslerom, Tomislavom Sokolom, Željanom Zovko i Sunčanom Glavak.

 

Predsjednica SOIH-a obratila se zastupnicima i zastupnicama kako bi se zahvalila na podršci sudjelovanju na EPPD-u i organizaciji putovanja. Naglasila je pozitivne pomake postignute u nekoliko zadnjih godina, a koji su doprinijeli izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, ali i izazove na rješavanju kojih treba sustavno i zajednički djelovati, posebice osiguranje pristupačnosti javnoga prijevoza u RH i uopće rješavanja pitanja prijevoza i za osobe bez invaliditeta. Istaknula je i značaj Manifesta EDF-a o europskim izborima 2024. usvojenog na 5. europskom parlamentu osoba s invaliditetom s ciljem usmjeravanja političkih programa kandidata za Europski parlament, buduće Europske komisije imenovane nakon izbora i svih relevantnih politika koje utječu na budućnost osoba s invaliditetom u Europi i šire. Zastupnici i zastupnice istaknuli su otvorenost za dijalog i jačanje suradnje u rješavanju pitanja koja se tiču osoba s invaliditetom. SOIH će Manifest dostaviti zastupnicama i zastupnicima koji su podržali sudjelovanje delegacije SOIH-a na EPPD-u i političkim strankama. Posebno je zamolila zastupnike da, prilikom izrade izbornih programa stranaka ispred kojih su izabrani, djeluju u cilju uključivanja sadržaja Manifesta, čime bi osobama s invaliditetom omogućili ostvarivanje prava da biraju i budu birani, ali i uključili pitanja invaliditeta u strateške smjernice izbornog programa.

 

 

 

 

HSUTI se najiskrenije zahvaljuje hrvatskim zastupnicima i zastupnicama u Europskom parlamentu koji su predstavnicima delegacije SOIH-a omogućili sudjelovanje na  EPPD-u, održanom dana 23. svibnja 2023. u organizaciji European Disability Forum-a (EDF) i Europskog parlamenta kao domaćina.