Konferencija za voditelje udruga OSI 2023

0
631

Uz financijsku podršku MROSP, u okviru provedbe treće godine Programa „Socijalizacija, edukacija i rekreacija OSI“ Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom (HSUTI) održao je 24.04.2023. godine Konferenciju za voditelje udruga osoba s invaliditetom.

 

Nakon hrvatske i europske himne, uslijedili su pozdravni govori predsjednice HSUTI Jozefine Kranjčec, državne tajnice Margarete Mađerić, te saborske zastupnice Ljubice Lukačić, koja je i otvorila Konferenciju.

Margareta Mađerić, državna tajnica pri MROSP u pozdravnom obraćanju je pohvalila dosadašnju uspješnu suradnju s HSUTI-em koji svojim radom potiče promjenu politika i zakona te prilagodbu programa i projekata, sve kako bi se osigurao što veći standard i kvaliteta života osoba s invaliditetom u svim dijelovima RH.

Mađerić je podsjetila kako je Ministarstvo početkom travnja raspisalo trogodišnji poziv “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.” vrijedan 6,2 milijuna eura, a u sklopu kojih je 3,2 milijuna eura predviđeno za financiranje posebnog prioriteta pod nazivom “Programi usmjereni djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom”. U travnju je, također objavljen godišnji plan objave otvorenih i ograničenih poziva sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda te su u ovoj godini planirala dva za HSUTI zanimljiva poziva, ukupne vrijednosti 103 milijuna eura.

Zastupnica Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić, prije nego je Konferenciju proglasila otvorenom, napomenula je kako je HSUTI u ovogodišnjem Programu sveobuhvatno uključio ono što je interes svih osoba s invaliditetom – trenutno, Zakon o osobnoj asistenciji te pozvala zainteresirane da se uključe svojim prijedlozima i komentarima kako, u drugom čitanju, ne bi bilo velikih nedoumica i problema koji se nisu stigli raspraviti.

U sklopu bogatog Programa u nastavku Konferencije smo poslušali ukupno 7 zanimljivih i interaktivnih izlaganja:

  • Predstavljanje Zakona o osobnoj asistenciji – Zvjezdana Bogdanović, MROSP,
  • Predstavljanje Pilot projekta ”Razvoj i uspostava usluge pružatelja osobne asistencije osobama s invaliditetom na radnom mjestu” – Petra Herak, ZOSI,
  • Regulacija rada pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika – Ivana Benjek, MZO,
  • Izrada rebalansa financijskog plana u neprofitnim organizacijama – Hajdica Filipčić, MF,
  • Pružanje usluge osobne asistencije u Sloveniji – Iztok Suhadolnik, Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije,
  • Izmjene Zakona o radu – Luka Keller, HSUTI,
  • Odnosi kao izvor frustracije – prof.def. Ankica Ivančan.

 

Ovom prilikom zahvaljujemo prije svega Ministarstvu što je kroz financijsku podršku prepoznalo važnost našeg Programa ”Socijalizacija, edukacija i rekreacija OSI”. Ujedno zahvaljujemo svim predavačima koji su predstavnicima udruga članica HSUTI prenijeli važne i vrlo korisne informacije i znanja vezana za djelovanje i rad udruga OSI.

Zahvaljujemo i svim sudionicima Konferencije što su svojim dolaskom uveličali našu Konferenciju i podržali rad Saveza.

Galeriju fotografija možete pogledati na poveznici: https://photos.app.goo.gl/eLVc2j6PJKfzJwFc9