Okrugli stol ”Inkluzija kao univerzalno ljudsko pravo”

0
282

8. Centar znanja za društveni razvoj u kojem je HSUTI suradna organizacija, u okviru Kampanje ”Inkluzija je ljudsko pravo” je 13. lipnja 2022. godine u Domu specijalne policije na Trgu žrtava fašizma 1 u Zagrebu održao Okrugli stol na temu ”Inkluzija kao univerzalno ljudsko pravo”.

 

 

Prisutnima je obratila i gospođa Marija Borovec iz MROSP, govoreći o važnosti inkulzije osoba s invaliditetom u svrhu podizanja kvalitete življenja OSI. Prisutnima se obratio i Dario Jurišić, zamjenik POSI, koji je podržao Kampanju i govorio o podacima kojima raspolaže ured POSI vezano za problematiku inkluzije osoba s invaliditetom.

Na temu inkluzije osoba s invaliditetom govorili su brojni predstavnici akademske zajednice. Tako je o Izazovima socijalne inkluzije govorila profesorica s ERF-a doc.dr.sc. Ljiljana Pintarić Mlinar. Prisjetila se primjera dobre prakse kada su mladi s teškoćama iz Velike Britanije došli na integrativnu radionicu u Istru u kojoj su sudjelovali studenti s ERF-a.

Nadalje, o Inicijalnom obrazovanju odgojitelja i učitelja: ključ inkluzivnog obrazovnog sustava govorila je prof.dr.sc. Dejana Bouillet s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Govorila je o poteškoćama koje susrećemo u pripremi učitelja i odgojitelja za uspješniju inkluziju.

Profesor doc.dr.sc. Tihomir Žiljak predavao je o Preprekama i mogućnosti inkluzivnog obrazovanja. Žiljak je posebno apostrofirao potrebu da promjene krenu od samih profesora jer će se onoliko inkluzije ostvariti koliko profesori doprinesu samom procesu inkluzije.

Nakon rasprave i zaključaka, po završetku Okruglog stola promotivno je prikazan video Kampanje ”Inkluzija je ljudsko pravo”.

Video možete pogledati na poveznici:

https://drive.google.com/file/d/1kPlSaObreuKCXURlcVyL4asd6D5Y7mLy/view?fbclid=IwAR26nS7Kcj0tglX9Bc9HpOeTWqMqLFopJfyicZ2QINReVslKmjISYUsHquY

Snimak Okruglog stola možete pogledati na poveznici: https://www.facebook.com/HrvatskiSavezGluhihINagluhih/videos/5197176137035036

Okrugli stol i izradu promotivnog videa financijski je podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.