Okrugli stol ”Seksualnost i reproduktivna prava osoba s invaliditetom”

0
277

Dana 07. lipnja 2022. godine s početkom u 10.00 sati na Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom održan je Okrugli stol na temu ”Seksualnost i reproduktivna prava osoba s invaliditetom”.

Okrugli stol su svojim dolaskom i obraćanjem nazočnima uveličale gospođa Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, Marija Borovec iz MROMSP, te Branka Meić Salie iz ureda POSI.

Nakon pozdravnih govora i uvodnih riječi Predsjednice Saveza Jozefine Kranjčec, stručni suradnik Luka Keller predstavio je rad i djelovanje HSUTI-a s naglaskom na aktualne kampanje i aktivnosti u okviru Razvojne suradnje u području Centara znanja za društveni razvoj u RH.

Profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Studijskog centra socijalnog rada, Marko Buljevac, izlagao je o Predrasudama i mitovima vezani uz temu seksualnosti i reproduktivnih prava osoba s invaliditetom. S tim u vezi, iznio je rezultate novijih znanstvenih istraživanja koja opovrgavaju sve raspravljane predrasude i mitove o seksualnosti osoba s invaliditetom te predrasude o osobama s invaliditetom općenito.

Predsjednica Udruge ”Bolje sutra” iz Koprivnice, Marija Mraz iznijela je vrlo osobno iskustvo vlastite borbe s predrasudama vezanim uz seksualnost i roditeljstvo. Gospođa Mraz prezentirala je primjere aktivnosti koje Udruga provodi dugi niz godina kako bi mlade članove informirala i osvještavala o ovoj još uvijek tabu temi u našem društvu. Vlastito iskustvo ju je posebno nadahnulo da kroz djelovanje svoje Udruge uspješno pruža podršku osobama s invaliditetom u borbi za ravnopravan život u zajednici.

Okrugli stol je održan uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

 

Galeriju fotografija s Okruglog stola možete pogledati na poveznici: https://photos.google.com/share/AF1QipMPyMNH47zR4xlO_axrhT_096xv0lQxoofrFz8xWv-JDCBsrB8OFf6G7ZOoufh3fw?key=MmFsSHNLUVdXLVAzbXkwQVZZdEsyWTRTMGFHSnhB