Međunarodna konferencija “The Future of the Right to Work: What Role for the Social Economy?”

0
278

 

Međunarodna konferencija “The Future of the Right to Work: What Role for the Social Economy?” održana je 5.-6. svibnja 2022. u Zagrebu u HoB-u (ex City Plaza) pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Konferenciju su organizirali EASPD, OSVIT i ZOSI na kojoj su se okupili ključni domaći i međunarodni dionici kako bi istražili ulogu socijalne ekonomije u unaprjeđenju tržišta rada, kao i identificirati način kojim bi se mogao ostvariti njen maksimalni učinak.

Program dvodnevne Konferencije odvijao se kroz 5 panela u plenarnom dijelu, te 8 radionica u 4 paralelne dvorane.

Na Konferenciji “The Future of the Right to Work: What Role for the Social Economy?” se raspravljalo kako socijalna ekonomija može pomoći stvoriti kvalitetnije i inkluzivnije poslove za osobe s invaliditetom u budućnosti rada.

Na Konferenciji se:

– pružilo konkretne uspješne priče i primjere dobre prakse kako socijalna ekonomija može pomoći osobama s invaliditetom da uživaju pravo na rad i zapošljavanje pod jednakim uvjetima

– raspravljalo što znači kvalitetni posao za osobe s invaliditetom i što to znači za socijalnu ekonomiju

– identificiralo koje su vještine potrebne kako bi se stvorili bolji uvjeti za zapošljavanje u budućnosti

– raspravljalo se da li, i kako, socijalna ekonomija može doprinijeti implementaciji članka 27 UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

– pružilo informacije o aktivnostima koje EU poduzima sa ciljem unaprjeđenja ishoda tržišta rada za osobe s invaliditetom, uključujući i kroz Akcijski plan za socijalnu ekonomiju.

Konferenciji su ispred Saveza prisustvovale Predsjednica Saveza Jozefina Kranjčec i stručna suradnica Sofia Pavlešin Pintarić.