KONFERENCIJA „DISKRIMINACIJA NA RADNOM MJESTU: KAKO OSTVARITI RAZUMNU PRILAGODBU U PRAKSI“

0
184
razumna 1

Dana 24. siječnja 2020. sudjelovali smo na konferenciji pod nazivom „Diskriminacija na radnom mjestu: kako ostvariti razumnu prilagodbu u praksi“  u organizaciji Europske komisije, u hotelu Esplanade Zagreb.

Skup su otvorile Katarina Ivanković-Knežević, direktorica za socijalna pitanja, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje, Europska komisija i Marica Mirić, dopredsjednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH.

Razumna prilagodba je promjena u vezi s radnim okruženjem koja je potrebna da bi se osobi s invaliditetom omogućilo da obavlja svoj posao i u njemu napreduje ili sudjeluje u osposobljavanju.

Razumna prilagodba može uključivati tehnička rješenja poput ugradnje dizala ili rampi, uredski namještaj na odgovarajućoj visini, instaliranje povećala za monitore te ostale prikladne preinake i podešavanja kako bi se osobama s invaliditetom osiguralo uživanje ili korištenje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda na ravnopravnoj osnovi s drugima.

Europska unija provodi razne aktivnosti i donosi dokumente kojima štiti od diskriminacije kao što su Europski akt o pristupačnosti i Europski stup socijalnih prava kojim se uspostavlja 20 načela za pravedniju i uključiviju Europsku uniju.

Središnji govor održao je Rick Williams iz Velike Britanije, specijalni savjetnik za invaliditet koji je ujedno i vlasnik konzultantske tvrtke za zapošljavanje i razumnu prilagodbu. Naveo je da razumna prilagodba znači postizanje istih rezultata obavljajući posao na drugi način. Također treba uzeti u obzir zdravstvene i sigurnosne mjere, planirati troškove, procijeniti da li će funkcionirati, da li će ometati druge suradnike, te odrediti odgovornu osobu za provedbu razumne prilagodbe.

Održana je i radionica na kojoj su poslodavci govorili o svojim iskustvima i poteškoćama s kojima se susreću u Hrvatskoj, s naglaskom na prava i potrebe osoba s invaliditetom.

razumna 2

razumna 3

razumna 4

razumna 5