Pretražite stranicu

Close me

Konferencija 'Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava'

Izvor vlada gov hr 3

                                  Izvor: Vlada.gov.hr

Predsjednica HSUTI, Jozefina Kranjčec je 27. rujna 2018. godine prisustvovala konferenciji na visokoj razini pod nazivom „Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava“, a na poziv Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Na Konferenciji su govorili  predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković,  povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen te ministar rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske Marko Pavić.

Konferencija je obradila aktualne teme digitalizacije u 25 raznih područja kao i radnih mjesta, te izazove s kojima se susrećemo na modernom tržištu rada kao i izazove implementacije Europskog stupa socijalnih prava.

Na panelima su sudjelovali uvaženi gosti iz Hrvatske i Europe, uključujući visoke državne dužnosnike, predstavnike iz gospodarstva koji su se istaknuli inovativnim pristupima, predstavnike akademske zajednice, korisnike uspješnih projekata financiranih sredstvima Europske Unije te stručnjake iz drugih europskih zemalja i Europske komisije.

Svrha Konferencije je bila upoznati prisutne s Europskim stupom socijalnih prava do 2030. godine. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je iznio nekoliko statističkih podataka i neophodnih reformi kao što su: potrebno je napraviti nove mjere solidarnosti, poboljšati kvalitetu života u svim zemljama članicama EU, izaći iz siromaštva jer sada svaki 5. stanovnik živi na rubu siromaštva, oko 19% u RH.

EU stup predviđa povećati socijalna prava, rast društvenog, ekonomskog i socijalnog života građana. Nove generacije žele sve i to danas. Trebamo stvoriti jednake mogućnosti za otvaranje radnih mjesta u svim zemljama itd. Pohvalio se da RH ima najveći rast zaposlenosti zahvaljujući aktivnim mjerama zapošljavanja.

Svima moramo omogućiti školovanje i obrazovanje, razvijati cijelo životno učenje za što je nužna reforma obrazovnog sustava. Planirano je da oko 67.000 studenata ima stipendije, potrebno je podignuti plaće i mirovine, oko 15.000 osoba će imati osobne asistente. Novi Zakon socijalne skrbi će poboljšati život ranjivih skupina. Mirovinski sustav kakav sada imamo je neodrživ, neminovna je reforma jer samo svaki 5. umirovljenik ima puni staž, prosječan staž u RH je 30 godina što je vrlo malo u odnosu na ostale europske zemlje.

Prioriteti u budućnosti su nam: digitalizacija (u 25 područja), podupiranje demografije, usavršavanje obrazovanja, popularizacija društvenih i znanstvenih vrijednosti, samozapošljavanje osoba, stručna usavršavanja, usklađivanje poslovnog i privatnog života.

Sredstva iz ESF pridonose razvoju društva, veću participaciju za socijalne projekte,

Povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen  je rekla da sredstva iz EU pridonose boljem standardu i poboljšanju kvalitete života  građana, čemu EU teži, da trebamo pripremiti nove projekte i privući što više novca posebno za dječje vrtiće, zapošljavanje, samo-zapošljavanje i edukacije. Svatko tko radi mora moći živjeti od svog rada. Idemo prema izjednačavanju uvjeta rada i plaća u EU zajednici. Svi ćemo moći dobro živjeti u EU - kazala je uvažena Marianne Thyssen.

Izvor ESF

                                                      Izvor: ESF

Izvor ESF 2

                                                      Izvor: ESF

Izvor vlada gov hr

                                                      Izvor: Vlada.gov.hr

Izvor vlada gov hr 2

                                                      Izvor: Vlada.gov.hr

 

 

 

mali rgb Okrugli

baza znanja za drustveni razvoj logo final


cz logo

logo

ESI logotip boja veci

 

 

eu logo

Naši partneri

 

mali rgb Okrugli

baza znanja za drustveni razvoj logo final

 

 

cz logo

ESI logotip boja veci

 

 logo

 

MDOMSP LOGO

vlada

 

minRada

 

minZnanosti

 

top Logo

 

  hrzg zg

Grad Zagreb

 

Zagrebačka županija

zagrebZupanija

soih

logoPravobraniteljica

POSI logo Medium

Radno vrijeme

Od ponedjeljka do petka
8.00-16.00
Kontaktirajte nas

Tko je online

Imamo 11 gostiju i nema članova online

HSUTI

Ukoliko želite saznati koja prava i beneficije ostvarujete učlanjenjem vaše udruge u HSUTI kontaktirajte nas

Uštedite vrijeme

Ukoliko želite saznati koja prava i benificije ostvarujete učlanjenje Vaše udruge u HSUTI kontaktirajte nas

Podrška

Ukoliko želite saznati koja prava i benificije ostvarujete učlanjenje Vaše udruge u HSUTI kontaktirajte nas